Rák: miért? Megelőzhető?

sejt

Miért lettem rákos? Meg tudtam volna előzni? Ha igen hogyan? Ezek a kérdések mindenkit érdekelnek, aki valaha rákos betegségen ment keresztül. A lelki vonatkozásait a ráknak egy korábbi bejegyzésemben már boncolgattam. Most a fizikai, életmódbeli kérdésekre fókuszálunk. Mikor nálam tavaly rákot diagnosztizáltak, összeszedve magam a legelső hatalmas sokkból legfőbb célom volt megérteni ezt a betegséget. Megismerni a testemet, minden egyes porcikáját és megtudni mi zajlik éppen és miért, hogyan tud kialakulni egy rákos folyamat. Egyáltalán mi az a rákos folyamat? Mitől függ, hogy a sejt egyszercsak abnormálisan kezd el burjánzani? Hiszem és vallom, hogy ahhoz, hogy a későbbiekben meg tudjam előzni a rák kialakulását, muszáj tudnom, hogy mi az a rák, mi zajlik a testemben ilyenkor és meg kell értenem ezeket a folyamatokat és okozóit. Ahhoz, hogy az ellenséget le tudd győzni, ismerned kell azt és a gyengéit. Én mindent, MINDENT tudni akartam a rákról. Úgy faltam a szakirodalmat, böngésztem kutatásokat és eredményeiket, akartam mindent tudni mint egy megszállott. Igyekeztem az önsajnálat helyett az energiáimat erre és a jövőmre fordítani. Döbbenetes dolgokat tanultam és egyre több információ után kutattam. Mindig is maximalista voltam, de most, hogy az életemről és a jövőmről, egy egészséges és boldog jövőről volt szó a motivációm nem ismert határokat. Ki kellett dolgoznom a stratégiámat és ahhoz szükségem volt erre a tudásra. Ha nem értjük meg miért alakul ki a rák lehetetlen megelőzni a jövőben, holott biztos vagyok benne kedves Sorstársam, hogy Te sem kívánsz újra rákkal küzdeni. Én nem az biztos. Akkor nézzük:

Rögtön az első két döbbenetes tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy:

  1. a rák a nyugati civilizáció kiemelt halálozási oka. Manapság minden 3. embernél rákot diagnosztizálnak és minden 4. meg is hal emiatt.
  2. a rák a 20. század betegsége! Az 5 leggyakoribb rákos betegség – tüdő, mell, prosztata, gyomor és vastagbél –  gyakorlatilag a 20. század előtt és legelején ismeretlen volt.

Ugye sejted miért? Igen pontosan: a 20. század nagy vívmányainak köszönhetően, mint az iparosítás és az újabb és újabb vegyszerek feltalálása és alkalmazása az iparban un. kemizáció. Gyakorlatilag minél fejletteb egy ország és minél több az egy főre jutó jövedelem, annál gyakoribb a rákos megbetegedések száma.

Rákos folyamat az, amikor a sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, burjánzani és terjedni. Nagyon leegyszerűsítve ez így néz ki: a sejtek osztódnak minden egyes másodpercben és az immunrendszerünk kontrollálja a folyamatokat, nem enged rossz jeleket küldeni a sejtek felé így megakadályozva az abnormális osztódást. Meglepő lehet, de minden ember testében alakulnak rákos sejtek, csak az immunrendszer sikeresen megtalálja és elpusztítja azokat. Hanem, ha az immunrendszerünk legyengül és nem képes kontrollálni ezen folyamatokat, a rákos sejtet nem állítja meg semmi és hihetetlenül gyorsan elszaporodik. Ha egy hibás sejt nem osztódik tovább abból jóindulatú daganat lesz. Viszont ha folyamatosan osztódik és újabb és újabb tápanyagforrásokat keres a még nagyobb terjeszkedéshez, akkor a sejt gazdája pár év múltán sokkoló híreket fog hallani az orvosától. A rákos sejt a növekedéséhez és fennmaradásához egyre több tápanyagot von el a szervezettől és kialakítja saját vérellátását. Sajnos nem túl jó hír, hogy a legtöbb ilyen rákos daganat sokáig nem okoz tüneteket, emiatt a beteg nem is sejti, hogy mi zajlik a testében. Ezért is nagyon fontosak a szűrővizsgálatok és a testünk jelzéseire – a legapróbbra is! – figyelnünk kell.

Sokat hallottam embereket mondani, hogy “a rák genetikus betegség”. Az emberek többsége még mindig azt gondolja, hogy csak az lesz rákos akinek a családjában már volt ilyen, tehát a hibás géneket örökölte. Ezzel szemben a tény az, hogy csupán 5% a szerepe a géneknek a rákos betegségben! Tudod mi a fennmaradó 95%? Mutatom:

rak okai

Döbbenet, igaz? Pedig így van. Ezek szerint az ok 95%-ban környezeti és életmódbeli de ami még fontosabb, hogy 75%-ban életmódbeli tényezők, mint pl. dohányzás, helytelen étkezés, mozgás hiánya. Az emberiség az elmúlt két generáció évtizedei alatt több mint 10 millió új kemikáliát talált fel és ezek nagy része használatban van és szennyezi a környezetet és az ételeinket, vizeinket. A legtöbb ilyen kemikália az ételeinkben és italainkban van, amiket nap mint nap megvásárolunk a szupermarketek polcairól, a nagy rohanásban készételként megvesszük és bekapjuk a sarki gyorsétteremben, vagy éppen mi magunk tesszük bele ételeinkbe főzés közben. A helyzet az kedves olvasó, hogy akaratlanul is késsel, villával és kanállal ássuk a sírgödrünket. Emellett pedig a legtöbben még dohányoznak is és azokat is mérgezik akik a környezetükben kénytelenek a dohányfüstöt beszívni.

Ezek a kemikáliák folyamatosan roncsolják és támadják sejtjeinket és gyengítik immunrendszerünket, amely a nap minden másodpercében azért küzd, hogy megsemmisítse azokat a szabadgyököket amelyek a sejteket károsítják. Az immunrendszer pedig a helytelen táplálkozás és életmód miatt nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ahhoz az “üzemanyaghoz” ami szükséges a működéséhez és csak gyengül és gyengül miközben az ellenség gőzerővel rendíthetetlenül támad. Az ellenség…. mi magunk… akik szépen adagoljuk magunkba a kemikáliákat. A kör bezárult. Ha ezt végiggondolod kedves Olvasó, akkor könnyű belátni, hogy miért van ennyi beteg és rákos ember. Időzített bombaként ketyegünk.

“Na de mit tehetek én? Képtelenség kikerülni ezeket a kemikáliákat! Nem lehet steril burokban élni!”  Ismerős? Kifogás hegyek… amik még logikusnak is hangzanak a legtöbb ember aztán itt be is fejezte a témát. De nem ÉN! és nem Te kedves Olvasó! Nem, mert mi már tudjuk, hogy mit okoz a rák, milyen hallani a diagnózist, milyen a kétségbeesés, a rettegés, a félelem. Milyen mikor a szeretteid szemében látod a rettegést és a sajnálatot. És milyen mikor a kezelések mellékhatásai miatt szenvedsz és kilátástalannak tűnik a helyzeted. Valamint azt is tudjuk, hogy eget földet megmozgatnánk, hogy a rák ne újuljon ki és ne támadjon újra! Nekünk nem kell kifogásokat keresni, mert mi a megoldást keressük. Most, hogy már Te is érted mi az a rák azt is kell, hogy értsd, hogy a megoldás Te vagy! Emlékezz: 95%! Amiből 75% közvetlenül a Te kezedben van!

Mit lehet tenni?

  1. Megreformálni az étkezést és az életmódot. Ebbe beletartozik a rendszeres testmozgás is amiről az előző bejegyzésben már írtam.
  2. Csökkenteni illetve megszüntetni a kemikáliákat az ételben, italban. Első lépésként tessék tanulmányozni minden egyes terméknek amit a kosaradba teszel az összetételét. Ma már kötelező az EUban ráírni a termékekre az összetételt a legapróbb részletekig. Ha van a listán olyan amit nem ismersz egyszerűen ne vedd meg. Igen, több idő a vásárlás, de megéri! Az egészséged a tét! A nehezen visszaszerzett egészséged. Most biztos sokan azt mondanák: “ooh olyan termék nincs is már aminek az összes összetevőjét ismerem”. De van! Én már 2 éve csak olyanokat veszek és nem éhezek 🙂
  3. Támogasd az immunrendszeredet! Manapság épp a fennt említett okok miatt a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma a töredéke csak az eredetinek mire az a háztartásokba jut. Leszedik éretlenül őket és hónapokig tárolják szállítják mire hozzád eljut. Példának okán, hogy megértsd: a gyümölcs vitamintartalma 100%os mikor éretten leszeded a fáról, bokorról. Onnantól, hogy leszedted minden egyes percben vészesen csökken a vitamintartalom. A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma – mire eljut hozzád az otthonodba a boltok polcairól – halovány töredéke az eredetinek. Emiatt nem indok a vitaminpótlásra, hogy ha valaki rendszeresen eszik zöldséget, gyümölcsöt, hacsak nem a saját kertjében termelte azt meg és azonnal felhasználja leszedés után. A mai 21. századi embernek kötelezően kell(ene) vitaminokat és ásványi anyagokat szedni napi szinten ahhoz, hogy az egészséges immunrendszeri működést fenntartsa.
  4. Stresszkezelés: a stressz lassú gyilkos. Szépen lassan hosszú idő alatt megöl betegségek formájában. De mi is az a stressz? Amikor a szervezetedet olyan inger éri amire adrenalin termelődik, emiatt a szívverés felgyorsul, glukozzal teli vért pumpál az izmokba, hogy azok készen álljanak a támadásra, menekülésre, a hasnyálmirigy dolgozik, hogy “üzemanyaggal” lássa el a testedet, inzulint és glucagont termel, hogy a megemelkedett glukozszintet a vérben a máj le tudja bontani. A folyamatos stresszhelyzetben az izmok állandóan feszültek, a szív folyamatosan túldolgozik, a hasnyálmirigy és a máj folyamatos terhelés alatt van. Ugye milyen könnyű átlátni, hogy mennyi szerv sérülhet a folyamatos stressztől? A stresszkezelés és lecsökkentése életmódbeli változtatásokkal kiemelt jelentőségű.

A rák megelőzhető az esetek többségében de komolyan kell venni a fent leírtakat. Rajtunk múlik, hogy tápláljuk vagy pusztítjuk a testünket azzal a késsel, villával és kanállal.

Terveim szerint a következő bejegyzésekben részletesen megosztom veletek a fent leírt változtatásokat. Én már több mint 1 éve ezek szerint élek és az orvosaim a megmondhatói, hogy ezidáig működik:-) Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést gondolkodj el rajta és állj készen a változásra. Hidd el megéri!

Kérdésed van? Írj a dkeblog.a.rettegett.betegseg@gmail.com email címre.

 

Reklámok

One thought on “Rák: miért? Megelőzhető?

  1. Nagyon orulok hogy ezeket leirod. Ugyanakkor rossz latni mennyien szivjak a bagot meg most, 2018-ban is, huszoneves fiatalok… hihetetlen tudatlansag, es ertelmetlenseg.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s