Cselekedj időben

ido

A rák legnagyobb ellensége és segítsége is az idő. Az az idő, amiről mindenki azt hiszi korlátlanul a rendelkezésére áll, mert ugye “ráérünk még….” A rákos betegség, ha időben felismerik gyógyítható. Viszont ha nem foglalkoznak vele, akkor halálos is lehet. A túlélési esélyek nagyban függnek attól, hogy mennyire korán ismerik fel a betegséget és kezdik meg a kezelést. Minden perc, óra, nap és hét számít! Egyes rákfajták olyan agresszívak, hogy pár hét késedelem is komoly és szomorú következményekkel járhat.

Kedves Olvasó! Ezt a bejegyzést ébresztőnek szánom. Sajnos nap mint nap hallok olyan történeteket, hogy a felfedezett csomók, eltérések, rendellenességek félelemből, szégyenből, hanyagságból, nemtörődömségből illetve egyéb más okok miatt nem jutnak el időben az orvoshoz. A késedelem pedig életveszélyes! Mindenkinek a saját felelőssége, hogy észrevegye ha baj van és szakember segítségét kérje AZONNAL. Ennyivel tartoztok magatoknak! Szerencsére egyre többen már rendszeresen vizsgálják magukat és szűrésekre járnak de még mindig nem elegen!

Lányok-Asszonyok-Anyukák-Feleségek-Nagymamák-NŐK! A havi egyszeri önvizsgálat kötelező kellene, hogy legyen. Havonta egyszer mindenkinek KELL, hogy legyen ideje magára, nem több mint 10 perc. Ez a 10 perc az életeteket mentheti meg! Ti ismeritek a testeteket a legjobban a világon! Vigyázzatok rá és segítsetek neki ha szükséges késlekedés nélkül. Ha valami rendellenességet találtok forduljatok azonnal orvoshoz és járjatok utána. Az idő kulcsfontosságú tényező. Az időben felfedezett mellrák 100%ban gyógyítható. A betegség stádiuma dönti el a kezelési tervet is, tehát emiatt is nagyon fontos, hogy időben menjetek orvoshoz. Tudom, hogy milyen érzés csomót találni, megijedni, rettegni és azon rágódni, hogy menjek vagy ne menjek….. elmúlik vagy nem múlik el… mi van, ha semmi komoly és kinevetnek…. mi van ha komoly….. De hátam mögött életem legnehezebb fél évével higyjetek nekem mikor azt mondom, hogy nem ez a megfelelő időpont ilyeneken gondolkodni. Azonnal menni kell. Te döntöd el, hogy megadod e magadnak a lehetőséget, hogy mihamarabb segítséget kapj vagy csak húzod az időt amíg késő nem lesz.

Pontosan tudom, hogy a legtöbb félelem amiatt van, hogy “mi lesz ha kiderül, hogy rák”, “mi lesz utána”, “mi vár rám”… Kérlek, ha ilyen gondolatok aggasztanak, akkor keresd meg a legelső bejegyzésemet ezen a blogon és kezdd el olvasni az elejétől egészen idáig. Minden kérdésedre meg fogod kapni a választ azzal kapcsolatban, hogy mi vár rád. Látod? Én is itt vagyok és gyógyulok. Te is rendben leszel, de a kulcsszó az idő!  Így mától legyen az önvizsgálat az életed része. Cselekedj időben!

Az alábbiakban pontokba szedve egy részletes leírást találsz arról, hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni:

1. Vetkőzz le derékig és erős fényben állj tükör elé! Leeresztett karral nézd meg a mell alakját. A két mell nagysága és alsó szélének szintje között mutatkozó kisebb eltérés általános, ez nem kóros. Figyeld meg, hogy látszik-e a melleken korábban nem észlelt alakváltozás, eddig nem tapasztalt duzzanat, bőrráncosodás (narancshéjra emlékeztető elváltozás), a bimbók behúzódása.

2. Emeld mindkét karodat magasba! Miközben egyik oldalról a másikra fordulsz, figyeld meg, hogy mutatkozik-e a melleken, vagy a környékükön valamely elváltozás.

3. Vedd egyik melledet a jobb és bal tenyered közé és tenyerednek függőleges, majd vízszintes csúsztatott mozgatásával is tapintsd át a mellet.

4. Engedd le a bal karodat és folytasd a vizsgálatot a mellbimbó körbetapintásával a bimbóudvaron belül. Enyhén préseld össze a bimbót, nincs-e véres, vagy savós váladékozás.

5. A jobb kéz összezárt ujjaival körkörösen spirál vonalban (kívülről befelé haladva) tapintsd át a bal mellet, addig ismételve, míg el nem éred a mellbimbót. Az ujjak alsó lapját használd, ne az ujjbegyeket!

6. A következő önvizsgálatokat fekvő helyzetben végezd! Feküdj hanyatt és tegyél egy keményebb párnát a vizsgált oldalon a lapockád alá. A jobb mellhez a bal kezed, a bal mellhez a jobb kezed használd. Azt a kezedet, amelyiket éppen nem használsz, emeld fel a fejed mellé. Összezárt ujjaiddal simító-nyomó mozdulatokkal tapintsd át a bal mell mirigyállományát felülről lefelé haladva.

7. Ugyanebben a helyzetben engedd a bal karodat a tested mellé, majd tapintsd át a mell külső felét a test középvonala felé haladva.

8. Körkörös mozdulatokkal vizsgáljd meg hónaljadat is összezárt ujjaid alsó felületét használva. A hónalj mélyedésénél kezdd és haladj felfelé a mell irányába.

9. Ujjbeggyel tapintsd át a kulcscsont fölötti árkokat. Ezeket a fekvő helyzetben végzett vizsgálatokat megfeszített mellizommal is végezd el.

Ezután helyezd a kispárnát a jobb vállad alá, és a bal kezeddel a leírt módon vizsgáld meg a jobb mellet, mellbimbót, hónaljadat és a kulcscsont árkot is.

Jelek, amik gyanúsak és amiknek észlelésekor orvoshoz kell fordulni: enyhe nyomás hatására megvastagodást, csomót, daganatot, vagy köteges elváltozást tapintasz; mellbimbó vagy a mellbőr behúzódása, kisebesedése, megvastagodása; ha a mellbimbóból váladék szivárog; ha a mellet (a menstruációtól függetlenül) visszatérően fájdalmasnak, duzzadtnak érzed.

Az önvizsgálatot közvetlenül menstruáció után célszerű végezni, mert ekkor a mell puha és nem érzékeny. Válassz ki egy napot a hónapban és mindig akkor végezd el a vizsgálatot. Fontos, hogy rendszeresen, minden hónapban azonos időben vizsgáld meg a melleidet.

(Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mellrak/cikkek/ne_kockaztassunk/igy_vegezzuk_a_mell_onvizsgalatat/20011015180532)

Ne feledd az idő a kulcsszó: az időben felfedezett mellrák 100%ban gyógyítható!

Kizárólag TErajtad múlik, hogy időben felfedezed e.

bc

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s