Kemoterápia – a kezelés

kemo

Január 11. Elérkezett az első kezelés időpontja. Életem első kemoterápiás kezelése a durva fajtából. Első felvonás: 3 hónap 4 alkalom 3 hetente. A gyógyszerek neve AC avagy EC azaz doxorubicin (Adriamycin®) és cyclophosphamide vagy epirubicin. A következő linket azoknak ajánlom akik  részleteibe menően érdeklődnek a mellrák kezelésének fajtáiról és átfogó hiteles információt szeretnének: http://www.keri.hu/oktatas/archiv/gy0304.htm

Akkor következzen a történet. Rettegtem. Nem kicsit. Elképzelni sem tudtam hogy hogyan hat majd rám ez a kemény méreg (akkor még így gondoltam rá). Nem a kezeléstől magától féltem hiszen soha semmi bajom nem volt a tűvel. A legfőbb félelmem abból adódott, hogy vajon mit fogok érezni ahogy a szer folyik belém na meg ugye a mellékhatások. Na de most megosztom veletek a gyakorlati részét. Lássátok hogyan is történik egy kemoterápiás kezelés.

Odaértünk, párom jött velem ott van mindig minden konzultáción, vizsgálaton és ez nagyon jó mindig de aznap különösen sokat segített.

mater1

Ime az Onkológia. Balra az ajtó után a kezelőhelyiség, jobbra meg a recepció. Odaértem és be kellett jelentkezni. Egy órával korábban kellett érkeznem mert vérvételre kellett menni. Minden kezelés előtt vérvétel van egy órával ahol ellenőrzik, hogy a vérképed rendben van e és megkaphatod a kezelést. Így mentem én is vérvételre. Miután az megvolt volt egy órám a kezelésig amíg megjön a vérkép eredmény. Abban az egy órában a párom úgy terelte el a figyelmemet, hogy megnéztünk a telefonján egy epizód Szulejmánt 🙂

Pontosan a kapott időpontban hívtak is be.

IMAG0938

Így néz ki a kezelő. Középen az orvosoknak, nővéreknek egy nagy irodapult számítógépekkel, körben pedig kezelő helyiségek nagy automatán állítható bőrfotellel, kisasztalkával és persze az infúzió állvánnyal. Minden kezelőhelyiség függönyökkel volt elválasztva. Hozzátartozóknak is van mindenhol szék így bárki ott lehet a szeretteivel a kezelés ideje alatt ami átlag 3-5 óra. Mindenki nagyon kedves és közvetlen, a betegek is nyugodtak sokan olvasnak, filmet néznek laptopon, tableten vagy csak a telefonjukon olvasnak. Meg persze sokan a hozzátartozókkal beszélgetnek. Olyat is láttam, hogy hoztak be társasjátékot és a kezelés ideje alatt játszottak, sakkoztak, kirakóztak.

Mikor bementem a nővérke fogadott akit az Onkológusom “rendelt” mellém. Őt hívhatom 0-24 órában ha bármi kérdésem van és Ő lesz velem a kezelések alatt is. Mivel első kezelés volt a papírmunkát is el kellett végezni. Ez abból állt hogy kikérdezett az egészségi állapotomról, előző műtétek allergia stb. Megmérte a súlyomat, testhőmérsékletet, vérnyomást és pulzust majd mindent dokumetált. Ezután részletesen elmagyarázta mi hogy fog történni. Elmagyarázta a mellékhatásokat amiket érezhetek a kezelés alatt és utána valamint hogy milyen gyógyszereket adnak a kezelés előtt alatt és után, hogy csökkentsék a mellékhatásokat. Szóval röviden így fog kinézni a három hetes ciklus:

Első nap a kezelés napja amikor kapom az infúziót. A kezelés hete lesz várhatóan a legrosszabb ezen belül is a kezelés napja utáni 2.-5.napok. A kezelés napja utáni 7. naptól az immunremdszer fokozatosan gyengülni kezd és a 10. napon éri el a minimumot. Ekkor nagyon kell vigyázni a fertőzésekkel. A kezelés 3. hetére az immunredszer újra erősödik mígnem a 3. hét végére helyreáll. A 3. héten nem jellemző a rosszullét de továbbra is ügyelni kell a fertőzésekre. A kezelés után pontosan 2 héttel kezd hullani a haj ami 1-2 napon belül aztán ki is  hullik minden egyéb más szőrzettel. Nyilván ez változó ki hogyan reagál a kezelésekre de a haj szinte minden esetben teljesen kihullik AC-nél. A szemöldök és a szempilla kevés embernek hullik ki. Ezen kívül viszont minden más szőrzet is kihullik (csak mert többen kérdezték: igen az is…:-)) Szóval ez a forgatókönyv és hogy mik a várható mellékhatások? Íme a lista: hányás, hányinger, extrém fáradtság, gyomorfájdalmak, hasmenés, székrekedés, afta, szájfertőzések, bőrproblémák, ízérzékelés megváltozása, érzékenyég a szagokra, hajhullás, izületi és izomfájdalmak, étvégytalanság, szédülés, fejfájás, depresszió, fertőzésekre való fokozott hajlam.

A kezelés napján nagy dózisú szteriodot kapok a kezelések előtt. Egy tabletta (Emend 125mg) majd infúzióban (intravénásan) egy másik fajta szteroid következik. Ez az un. előkezelés. Mikor lefolyt a szer akkor izotóniás sóoldatot adnak ez fogja higítani a brutál koncentrált kemoterápiás gyógyszert. A sóoldatot egészen addig adják amig a kezelés véget nem ér. Az első adag sóoldat után a nővérke hozta a kemo gyógyszereket.

adr

Kettő ekkora “injekciós tű” mint a fenti képen. Egy piros (Adriamycin® – a képen) és egy fehér (cyclophosphamide – teljesen ugyanekkora csak a folyadék benne fehér). Ez a két szer a kemoterápiés gyógyszer amelyet 3 hónapig kapok minden harmadik héten. Mielőtt beadják oda kell hívniuk még egy nővérkét és újra ketten le kell ellenőrizniük a mennyiséget a súlyom, korom, betegségem stb tekintetében. Ez a gyakorlatban úgy néz ki hogy megy a matek egy számológépen. Majd ellenőrzik, hogy valóban nekem kell e ezeket beadni. Mikor mindent rendben találnak a nővérkém odaül mellém, és szigorúan védőfelszerelésben (kesztyű és köpeny) Ő adja be nekem fokozatosan kézzel adagolva hozzá a csőhöz amiben a sóoldat folyik. Ez kb egy jó 45 perces művelet. Majd jön a másik tartály a fehér folyadékkal ugyanígy. Közben végig szóval tart, jókat beszélgetünk mindenről és figyeli, hogy jól vagyok e. A piros folyadék első alkalommal nem okozott semmi panaszt, a fehér viszont kis szédülést okozott de csak kb 15 percig. Ezt a nővérke előre is jelezte, hogy ez várható. Ezen kívül az egész kezelés alatt semmiféle problémám nem volt, semmi mellékhatás nem jelentkezett. Teljesen megnyugodtam és jót beszélgettünk. Amikor végzett még kb fél óra alatt a maradék sóoldat is lefolyt és készen is voltunk. Közben jött egy másik hölgy aki kérdezte, hogy kérek e enni vagy inni, mert szendvicset, kávét vagy teát hozna ha igen. Nem kértem semmit gondoltam majd köv. alkalommal. Kaptam egy kemonaplót amibe beleírták a kezelés dátumait, a vérkép eredményeket minden kezelésre valamint még pár adatot. Majd elköszöntünk, hogy 3 hét múlva ugyanekkor ugyanitt. Összességében pozitív volt az élmény, az egész kezelés profin szervezetten zajlik és én újra megnyugodtam, hogy a legjobb kezekben vagyok. Ez annál is inkább fontos volt nekem mivel ezen kívűl még 15-ször kell jönnöm.

A következő posztban megosztom veletek a tapasztalataimat az első 3 hét mellékhatásairól.

 

 

Reklámok

3 thoughts on “Kemoterápia – a kezelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s